6 vragen aan: Roy Beukers

Roy Beukers (nr37 op de foto) won vorig jaar geen strandrace van de Beach Series, maar hij won wel het eindklassement. Bij elke race van de Beach Series was hij vooraan te vinden. Een echte klepper dus op het strand. Hopelijk kan hij dit seizoen eens de hoogste trede van het podium beklimmen. CYCLOsportive vroeg hem onder andere wat strandracen nu zo mooi maakt.
Strandracers moeten heel erg allround zijn.
1Je rijdt erg sterk op het strand, wat is voor jou zo mooi aan strandracen?
De ene keer rijden we met tegenwind in een grote groep naar het keerpunt en ‘vliegen’ we met 60 per uur op de teller terug en de andere keer is het strand zo zwaar dat het ieder voor zich is. Het strandracen is dus heel erg afwisselend en geen wedstrijd is hetzelfde, soms komt het echt aan op kracht en soms is tactiek het belangrijkst, dat maakt strandracen voor mij zo mooi!

2 Hoe belangrijk is materiaal op het strand?
Belangrijk, toen ik een jaar of 14 was reed ik voor het eerst een strandrace op een fiets met 26 inch wielen en banden die heel slecht over het strand rolden. Tegenwoordig rijd iedereen op een 29er met speciale velgen en superlichte banden waardoor er in sommige strandraces tegen de 40 km/u gemiddeld wordt gereden. Ook is het belangrijk dat het materiaal heel blijft, als je ook maar een paar seconden moet stilstaan om iets te repareren kom je nooit meer terug in de eerste groep.

3 Wat is voor jou de ultieme samenstelling qua materiaal van een strandfiets?
De fiets waar ik dit seizoen op rij is voor mij de ideale samenstelling. Het is een carbon Storm Moana frame afgemonteerd met Shimano XT 11speed, Storm SW29 wielen, Vittoria Tattoo Light banden en een Rotor crankstel met ovale bladen. Het voordeel daarvan is dat je makkelijker over het dode punt/ dode moment in een trapbeweging komt. De SW van mijn wielset staat overigens voor Super Wide. Wielen zijn erg belangrijk op het strand, niet alleen moeten de naven goed afgedicht zijn tegen het zoute zeewater, maar hoe breder de velg is, hoe beter! Met een binnenbreedte van 30mm kan je met lagere bandenspanning rijden. Er onstaat dan een breder draagvlak terwijl de band niet wegrolt, wat op de zachtste stukken heel erg veel helpt en geen extra rolweerstand geeft op het hardere zand. Uiteindelijk moeten de benen het natuurlijk doen, maar materiaal is zeker ook  belangrijk!

moana-crank-roy moana-side-roy

4 Sprinters zijn gespierd, klassiekerrenners zijn allrounders, berggeiten zijn lichtgewichten. Wat zijn de kenmerken van een strandracer?
Goede vraag! Ik denk dat strandracers heel erg allround moeten zijn. Niet te zwaar voor de zachte stukken strand, maar ook niet te licht omdat er behoorlijk wat vermogen moet worden geleverd. Maar ook techniek is en wordt steeds belangrijker, het verschil wordt vaak gemaakt op de keerpunten, mulle stukken strand en de op- en afgangen. Er komen ook steeds meer races bij die in plaats van alleen heen en terug over meerdere rondes gaan en dat betekent dus ook meerdere technische stukken.

5 Welke strandrace is voor jou de mooiste? En waarom?
Elke strandrace heeft zijn eigen karakter en daardoor is eigenlijk is elke strandrace wel mooi. Maar de 2 echte strandklassiekers Egmond-Pier-Egmond en de Dijk tot Dijk race blijven voor mij de favorieten. In Egmond doen elkaar jaar zoveel renners mee en staan er zoveel bekenden langs de kant, dat de sfeer daar altijd heel erg goed is! De Dijk tot Dijk race heeft het keerpunt in Petten, het dorp waar ik vandaag kom. Dat stukje strand is dus bekend terrein, maar op veel stukken ook zwaarder mede doordat de strekdammen er voor zorgen dat het tempo er af en toe wordt uitgehaald.

6 Wat verwacht je dit seizoen op het strand te bereiken?
Ik heb dit seizoen lang met een blessure gelopen en dat heeft er voor gezorgd dat ik erg onregelmatig heb kunnen trainen. Gelukkig ben ik nu alweer een tijdje op weg in de goede richting, maar ik merk dat ik in duurvermogen en wedstrijd hardheid nog wel wat te kort kom. Normaal gesproken zal ik na de eerste 4/ 5 wedstrijden weer scherp zijn en dan kan ik hopelijk weer meedoen voor het podium!

Volgende week: Tino Haakman

Lees ook: 7 vragen aan Ramses Bekkenk

Laat alles zien
/*