6 vragen aan: Jasper Ockeloen

De allrounder Jasper Ockeloen voelt zich overal thuis. Op de weg, op de MTB en op het strand. Net zo ‘makkelijk’ rijdt hij met de besten mee op het strand. Jasper houdt van het strand. De afwisseling, de natuur, rijden tussen liefhebbers, experimenteren met materiaal in deze nog jonge sport. Allemaal tof!
Vanuit het vliegtuig denk ik, tsjonge dat hele stuk heb ik op 1 dag gefietst.
1Je rijdt erg sterk op het strand, wat is voor jou zo mooi aan strandracen?
Ik vind de ongedwongen sfeer, het laagdrempelige, het rijden tussen liefhebbers fantastisch. Daarnaast is het strand en de omgeving gewoon super mooi en afwisselend, door het type zand, water, wind etc. Wat ik ook mooi vind is het materiaal, hierin zijn nog veel nieuwe dingen mogelijk omdat de sport nog in de kinderschoenen staat. Dat is tof!

2 Hoe belangrijk is materiaal op het strand?
Heel belangrijk, zonder het juiste materiaal kan je gewoonweg geen wedstrijden winnen.

3 Wat is voor jou de ultieme samenstelling qua materiaal van een strandfiets?
Voor mij moet de strandfiets eigenlijk gewoon een racefiets/crossfiets zijn waarmee je wel brede banden kan hebben 2.35 inch en een groot verzet 44-11. Liefst van carbon. Helaas heb ik deze combinatie nog nooit gezien, haha. Ik rijd nu op een Scott 920 aluminium. Dit is ook een supergave fiets die enorm veel lichter is dan mijn vorige fiets!

4 Sprinters zijn gespierd, klassiekerrenners zijn allrounders, berggeiten zijn lichtgewichten. Wat zijn de kenmerken van een strandracer?
Ik heb het hier vaak over met Thijs Zonneveld. Een goede strandracer moet eigenlijk ook een beetje een klimmers-type zijn, en veel watt per kg weg kunnen trappen op zompige stukken. Je zakt als lichtere renner veel minder weg en kunt daardoor veel harder. Daarnaast lijkt de pedaalslag heel erg op klimmen omdat je een lang krachtmoment hebt. Heel apart, want je zou verwachten dat je gewoon hard moet kunnen trappen en dat gewicht weinig uitmaakt, maar dit is toch niet helemaal waar. Daarnaast is techniek toch ook wel een stuk belangrijker dan op de weg, met name bij op en afgangen of mulle stukken.

5 Welke strandrace is voor jou de mooiste? En waarom?
Hoek van Holland-Den Helder, omdat het zo’n legendarische tocht is. Altijd als ik in het vliegtuig zit denk ik, tjongejonge dat hele stuk heb ik op 1 dag gereden!

6 Wat verwacht je dit seizoen op het strand te bereiken?
Ik hoop een aantal mooie strandraces te winnen.

Volgende week: Cees Snoek

Eerder gepubliceerd in deze serie:
Ronan van Zandbeek
Henry Kes
Tino Haakman
Roy Beukers
Ramses Bekkenk

Laat alles zien
/*