Ballons Vosgiens, lekker kleinschalig

De maanden juni, juli en augustus zijn de traditionele cyclo-maanden. Het programma is dan gerust overvol te noemen met elk weekend wel één of meerdere cyclo’s. Veel publiek komt er af op bijvoorbeeld de Marmotte in de Alpen of de Dolomieten marathon. Uiteraard allebei mooie evenementen, maar er zijn ook kleinere evenementen die meer dan de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld de Ballons Vosgiens in de Vogezen. Met 155 kilometer en meer dan 3700 hoogtemeters een ware kuitenbijter!

Tekst: Laurens de Waard

Markstein: heerlijke afdaling, remmen is eigenlijk nauwelijks nodig
Mijn voorbereiding was gelukkig iets beter dan vorig jaar. In juli had ik flink wat hoogtemeters in de Alpen gemaakt, maar een week daarna twee weken (zonder fiets) op Sicilië gezeten en vooral gegeten, gedronken en oude gebouwen bekeken. Dus de afgelopen week de banden maar weer wat opgepompt en kilometers gemaakt. De vorm was voorafgaand aan de vakantie prima, maar met twee weken `rust` tussendoor was het wel een beetje aftasten of het nog wat zou worden. De zaterdag met het hele CTWT clubje  80 km ingereden en de hartslagmeter liet  waarden zien die ik met een redelijk vormpeil associeer. Duurvermogen had ik iets minder vertrouwen in, maar goed dat merken we vanzelf wel weer dan.

Kleinschalig
Dan de zondag: Ballons Vosgiens is een fijne kleinschalige cyclo, dus geen half uur wachten tot je de startmat over mag en voor de voet van de eerste klim zat ik mooi ergens middenin. Op de Col de la Schlucht mezelf een beetje ingehouden en alleen extra inspanning geleverd om uit de wind te kunnen rijden, want dat is wel belangrijk hier. Bovenop zag ik mijn maatje Roy in een groepje verderop rijden en toen er mensen naar toe wilden, ben ik maar meegesprongen. Ik dacht dat mijn ander maat Rolf er ook nog reed en die houd van tegenwind dus dat wiel wilde ik wel hebben op de Route des Cretes :-). Uiteindelijk kregen mijn medevluchters het gat niet dicht, maar dat lukte mijzelf gelukkig nog wel. Alleen had ik een Fransman voor Rolf aangezien, dus dat viel een beetje tegen :-). In de groep draaide het niet goed rond en toen we aan de afdaling van de Platzerwasel begonnen zaten er ongeveer 150 man in ons wiel. CTWT lid Harm zat daar wel weer bij, dus we konden met z’n drieën voorin de groep dalen en ook zo aan de Petit Ballon beginnen. Daar zei Harm gedag en moest ik hem laten gaan. Ik heb nog even met Roy gekletst, maar even later alleen, in mijn eigen tempo verder geklommen. Pas vlak onder de top van de Petit Ballon kwam er een groep aansluiten die vervolgens lang bij de waterpost stond waardoor ik de (steile) afdaling relaxed heb gedaan en heb gewacht op aansluiting van achteren. De Firstplan en Bannstein heb ik goed in de luwte kunnen rijden. Ik moest wel bijten om bij te blijven, maar de hartslag bleef hoog D3 en ik had genoeg moraal om te blijven hangen.

Hartslag hoog D3
Met een hartslag hoog in D3, wist ik wel dat dit niet te lang moest gaan duren, dus onderaan de Markstein heb ik de groep laten rijden en mijn eigen tempo gepakt. Goed plan, want ik heb in het bovenste gedeelte van de klim minstens de helft van die groep serieus zien parkeren. Intussen kreeg ik het zelf ook moeilijk, maar de hartslag bleef hoog D3 dus helemaal kapot ging ik nog niet. Wel blij dat ik boven was. Bij de bevoorrading bovenop stond Rolf die volgens eigen zeggen zijn Waterloo al had gevonden en daarna de afdaling indook. Zelf even flink gegeten en gedronken en vervolgens naar beneden, heerlijke afdaling, remmen is eigenlijk nauwelijks nodig.

Dik tevreden!
Op de Bramont heb ik Rolf weer ingehaald die het nu echt wel moeilijk had. Met mij ging het nog iets beter, maar begon er wel doorheen te zitten. Gelukkig geen lange klimmen meer vanaf nu, maar helaas ook geen groepjes om in te schuilen. Af en toe een eenling tot de finish. Col de Feignes en de Grosspiere deden pijn en een hongerklop heb ik nog ternauwernood kunnen voorkomen. Op het laatst toch nog even de 28 vies moeten maken, helaas. Aan de finish een prima tijd van 6 uur 14. Van te voren aan een tijd van rond de 6 uur 15 zitten denken dus prima tevreden.

 

 

Laat alles zien
/*